438

Clic pentru a vota

Jawa Axl Rose

Jawa 350 TS
Facebook
Twitter
Pinterest
VK
WhatsApp
Tumblr
Reddit

Proprietar:

Chesaru Ionel

ATELIER:

Retro Bikes Chesaru

Descrierea proiectului

Cea de a doua motocicleta a mea a fost o Jawa 350 TS cu care am avut parte de plimbari si amintiri frumoase. Dupa ce a stat 20 de ani intr-o magazie a casei parintesti, m-am decis sa ii redau o viata noua.

Inspirația pentru Jawa a venit foarte simplu. Încă din liceu desenam motociclete clasice pe ultimele pagini ale caietelor: Triumph Bonneville, Norton Commando, etc. Însă îmi permiteam să aduc modificări, să le desenez așa cum aș fi vrut eu să arate, erau detalii care nu îmi plăceau. Jawa mi s-a părut o bază perfectă pentru motocicleta clasică al cărei concept l-am rafinat în vreo 20 de ani. Efectiv am făcut-o așa cum mi-aș fi dorit să facă Jawa o motocicletă pe comandă pentru mine. De aceea am folosit multe piese de Jawa de la modele din perioade diferite. Stop și tobe „cigar” de Jawa 250 din 1960, coturi evacuare și rezervor de California din ’80, motor, cadru și roti de TS din ’96 etc. Am folosit și piese moderne, cum ar fi aprinderea electronica și farul cu LED pentru a o aduce în actualitate. Jawa avea o problemă cu platinele care se împușcau foarte des, aprinderea electronica este ideală pentru că această neplăcere să devină istorie și motocicleta să poată fi utilizată zilnic.

Restul pieselor sunt lucrate manual, unicat. Spre exemplu, șaua e refăcută integral, capacele laterale ovale sunt ciocănite, găurite și pilite de mine din aluminiu, cheia e refăcută din alamă și îmbrăcată în piele cusută manual, până și cadrul este deformat în zona șeii și închis la spate după forma dorită de mine. Capacele ovale le-am prins de cadru intr-un mod inedit, cu o impletitura din piele rosie. Un alt detaliu la care țin este rezervorul vopsit în relief, inspirat de cadranul ștanțat în valuri al ceasului Ulysse Nardin Tourbillon. Dacă treci degetele peste rezervor, se simt valurile în relief.

Chiar si uleiul din furca este customizat, am amestecat in parti egale ulei Motul 10W cu 15W si am obtinut vascozitatea 12,5W. Aceasta inovatie am facut-o in urma participarii in 2017 la Tulcea, la un curs despre uleiuri al companiei Motul, sustinut de ing. Doru Atmacof si care a avut amabilitatea sa imi raspunda la toate intrebarile.

Tot de inspirație tine și numele motocicletei. Când am înmatriculat-o, în urmă cu 20 de ani, am primit întâmplător numărul BR90AXL. În 2017 când am construit-o, Axl Rose, idolul meu rocker din tinerețe, a concertat la Praga-Cehia, deci la Jawa acasă. Ca un omagiu pentru această coincidență, am numit motocicleta Jawa Axl Rose by Retro Bikes, și pe aripa din față am încastrat sub lac semnătura lui Axl și leul de pe stema Cehiei.

Construcția am făcut-o într-o iarnă, cam trei luni și jumătate am lucrat la ea, în medie cate patru-cinci ore pe zi. Am lucrat singur, cu excepția părților vopsite care au fost lucrate la terți. Cadrul și piesele mici au fost vopsite în câmp electrostatic negru satinat, iar rezervorul, capacele ovale și aripile sunt vopsite clasic. Vopsitorul mi-a dat doar 10 minute ca să aplic relieful pe rezervor și semnătura pe aripă înainte de lacul final, altfel lucrarea ar fi fost compromisă.

Aripa spate e adaptata de la un Virago de 1100, aripa față e tăiată de la un IJ 4, carcasa farului e de la o sovietică, nu știu exact ce model, e luat din târgul de vechituri. Ghidonul e făcut de mine, îndoit la o presă manuală. Suportul ceasurilor de bord și cutia bateriei au fost refăcute din aluminiu. Poziția bateriei a fost schimbată și instalația electrică refăcută.

Sunt mandru ca motocicleta mea a fost apreciata chiar de cehi si aparut in Czechoslovak Home, un catalog al produselor reprezentative cehesti editat de Ambasada Cehiei la Bucuresti.

Motocicleta se afla acum expusa in cunoscutul muzeu romanesc Expo Moto Bucovina al renumitului iubitor de motociclete retro, domnul Alexandru Scheul. Nici ca se putea un loc mai bun pentru distinsa doamna.

26 Comments

 1. Marian Dălcăran spune:

  Frumoasă foc motocicleta!

 2. Chesaru Nelu spune:

  Multumesc frumos Marian!

 3. Graur Virgil George spune:

  Normal ca te votez, îmi place mult motoreta și îți amintești ca ne-am consultat la alegerea farului.
  Baftă !

 4. Popesco Kata spune:

  Super faina!!!

 5. Cosmin Albert spune:

  Succes din partea bikerfunshop.ro !

 6. Rarinca Daniela spune:

  Succes ????

 7. Chesaru Nelu spune:

  Multumesc Catalin!

 8. Florin Alex spune:

  Foarte faina !

 9. Dinuica Doru spune:

  Domn’ Nelu Chesaru, faci o treabă extraordinară!????????????

 10. Herciu Eduard spune:

  Arată foarte fain! Se vede mult suflet și multă muncă la acest proiect! O bijuterie unicat .!Am avut modelul acesta si am fost foarte multumit, adevarat platinele mai trebuiau reglate,faptul că era pe 12 v era un mare progres având în vedere că înaintea ei am avut jawa 175 din 1962 .Mult succes!

Lasă un răspuns