Custom Bikes Showtime

#PoweredByMotul

Toate motocicletele

Honda Dominator 650 NX din 1992
by
Gabi
401

La un moment dat a venit la mine un tip Gabi sa ii polishez un Kawasaki Zephir. Ne-am imprietenit si stiind ca imi place sa mesteresc, m-a intrebat daca nu-i fac si lui o motocicleta scrambler dintr-o Honda Dominator. Mi-a placut idea si am cautat pe net proiecte similare, dar din pacate nimic nu imi placea, parca toate erau facute doar de dragul unicitatii fara sa tina cont de estetica, armonie. Am facut cateva schite cu creionul apoi in calculator. Am cazut de acord si m-am apucat de treaba. Asa am inceput sa modific motociclete, dupa ce pasiunea asta a zacut ani de zile neexprimata.

Am uitat sa spun ca Gabi mi-a pus 3 conditii: sa fie o motocicleta practica si legala, modificarile sa fie reversibile si sa pastrez culorile din acte. Am adaugat si eu doua, sa fie frumoasa si sa arate ca iesita din fabrica, sa nu-ti dai seama ca e modificata.

In primul rand am demontat piesele care nu-mi trebuiau, am pastrat rotile, cadrul si motorul. Am montat provizoriu aripi metalice si un rezervor clasic. Aveam nevoie de o sa “ca de fabrica”. Am vrut sa comand una dar nu stiam ce o sa iasa asa de la distanta. Am cautat pe Youtube sei customizate si am dat de un chinez care facea minuni cu o lama improvizata. De acolo am invatat cum sa modelez buretele. A iesit o sa perfecta, exact cum mi-am dorit. Ca sa aiba o terminatie, i-am facut un maner de prindere in spatele seii.
Deja capata forma scramblerul. I-am inlocuit roata originala de 21 de pe fata cu una de 19, am pus disc de frana mai mare cu etrier Brembo mai performant. Am scurtat furca cu 4 cm, i-am pus pana si ulei customizat, 12.5w. Am facut practic un cocktail de ulei Motul 10w cu 15w. Am adaugat un far rotund retro, alt vitezometru si am renuntat la turometru. Am construit suporti din aluminiu pentru CDI, blocul de sigurante, vitezometru, releu de semnalizare, carburator, totul facut manual. Si bateria a primit o cutie noua de aluminiu si am ascuns-o sub sa. Am mutat si CDI-ul sub sa si am refacut instalatia electrica cu ajutorul unui prieten. Pe furca am pus un proiector galben pentru aspectul retro dar si ca utilitate.
Am eliminate cutia filtrului de aer si am pus un K&N cilindric. Triunghiul subcadrului seii a ramas gol asa cum e tendinta actuala. Dar nu mi-a placut, era mult spatiu gol si parca se dezechilibra profilul motocicletei. Am mers contra curentului si am confectionat 2 capace laterale discrete, care fac trecerea dintre rezervor si sa, mult mai elegant. Le-am facut din aluminiu de 3 mm, le-am ciocanit si pilit pana am obtinut forma pe care o cautam.

Alte elemente de efect sunt cele 2 capace de protectie de pe tobele finale. La fel, sunt lucrate manual, si completeaza linia celor originale. Am muncit 4 zile doar la ele, dupa ce am aruncat prima varianta care nu mi-a placut. Am scos un rand de site din tobe pentru un sunet mai plin si pentru o evacuare mai rapida a gazelor. Am frezat si portat chiulasa pentru a creste putin puterea fara sa afectez fiabilitatea. La carburator am pus alte jicloare pentru a compensa fluxul mai mare de aer prin motor.
Am pus oglinzi, stop spate si semnalizari retro. Dupa ce totul a fost pe pozitie si arata asa cum trebuie, am dezasamblat complet motocicleta. Pentru vopsitorie am apelat la specialisti. Cadrul si mare parte din piesele metalice au fost trimise la sablat si vopsit electrostatic. Am ales impreuna cu Gabi un gri-bronz mat. Rezervorul si aripile au fost vopsite umed intr-un alb ce te duce cu gandul la anii ’70.
Am montat totul la loc cu grija, am pus consumabile noi. Am stabilit ca cele mai potrivite anvelope sunt TKC 80, pe spate am pus o idee mai lat decat originalul.
Motocicleta este mai usoara cu 20 de kg, e mult mai agila si mai manevrabila, se apropie mai mult de un cross decat de un enduro. Transformarea motocicletei a durat 4 luni, am lucrat cate 3-4 ore pe zi la inceput, dar in ultima luna au fost si 10 ore pe zi.

Am expus-o la SMAEB 2017 unde a fost foarte apreciata.

Jawa 350 TS
by
Chesaru Ionel
438

Cea de a doua motocicleta a mea a fost o Jawa 350 TS cu care am avut parte de plimbari si amintiri frumoase. Dupa ce a stat 20 de ani intr-o magazie a casei parintesti, m-am decis sa ii redau o viata noua.

Inspirația pentru Jawa a venit foarte simplu. Încă din liceu desenam motociclete clasice pe ultimele pagini ale caietelor: Triumph Bonneville, Norton Commando, etc. Însă îmi permiteam să aduc modificări, să le desenez așa cum aș fi vrut eu să arate, erau detalii care nu îmi plăceau. Jawa mi s-a părut o bază perfectă pentru motocicleta clasică al cărei concept l-am rafinat în vreo 20 de ani. Efectiv am făcut-o așa cum mi-aș fi dorit să facă Jawa o motocicletă pe comandă pentru mine. De aceea am folosit multe piese de Jawa de la modele din perioade diferite. Stop și tobe „cigar” de Jawa 250 din 1960, coturi evacuare și rezervor de California din ’80, motor, cadru și roti de TS din ’96 etc. Am folosit și piese moderne, cum ar fi aprinderea electronica și farul cu LED pentru a o aduce în actualitate. Jawa avea o problemă cu platinele care se împușcau foarte des, aprinderea electronica este ideală pentru că această neplăcere să devină istorie și motocicleta să poată fi utilizată zilnic.

Restul pieselor sunt lucrate manual, unicat. Spre exemplu, șaua e refăcută integral, capacele laterale ovale sunt ciocănite, găurite și pilite de mine din aluminiu, cheia e refăcută din alamă și îmbrăcată în piele cusută manual, până și cadrul este deformat în zona șeii și închis la spate după forma dorită de mine. Capacele ovale le-am prins de cadru intr-un mod inedit, cu o impletitura din piele rosie. Un alt detaliu la care țin este rezervorul vopsit în relief, inspirat de cadranul ștanțat în valuri al ceasului Ulysse Nardin Tourbillon. Dacă treci degetele peste rezervor, se simt valurile în relief.

Chiar si uleiul din furca este customizat, am amestecat in parti egale ulei Motul 10W cu 15W si am obtinut vascozitatea 12,5W. Aceasta inovatie am facut-o in urma participarii in 2017 la Tulcea, la un curs despre uleiuri al companiei Motul, sustinut de ing. Doru Atmacof si care a avut amabilitatea sa imi raspunda la toate intrebarile.

Tot de inspirație tine și numele motocicletei. Când am înmatriculat-o, în urmă cu 20 de ani, am primit întâmplător numărul BR90AXL. În 2017 când am construit-o, Axl Rose, idolul meu rocker din tinerețe, a concertat la Praga-Cehia, deci la Jawa acasă. Ca un omagiu pentru această coincidență, am numit motocicleta Jawa Axl Rose by Retro Bikes, și pe aripa din față am încastrat sub lac semnătura lui Axl și leul de pe stema Cehiei.

Construcția am făcut-o într-o iarnă, cam trei luni și jumătate am lucrat la ea, în medie cate patru-cinci ore pe zi. Am lucrat singur, cu excepția părților vopsite care au fost lucrate la terți. Cadrul și piesele mici au fost vopsite în câmp electrostatic negru satinat, iar rezervorul, capacele ovale și aripile sunt vopsite clasic. Vopsitorul mi-a dat doar 10 minute ca să aplic relieful pe rezervor și semnătura pe aripă înainte de lacul final, altfel lucrarea ar fi fost compromisă.

Aripa spate e adaptata de la un Virago de 1100, aripa față e tăiată de la un IJ 4, carcasa farului e de la o sovietică, nu știu exact ce model, e luat din târgul de vechituri. Ghidonul e făcut de mine, îndoit la o presă manuală. Suportul ceasurilor de bord și cutia bateriei au fost refăcute din aluminiu. Poziția bateriei a fost schimbată și instalația electrică refăcută.

Sunt mandru ca motocicleta mea a fost apreciata chiar de cehi si aparut in Czechoslovak Home, un catalog al produselor reprezentative cehesti editat de Ambasada Cehiei la Bucuresti.

Motocicleta se afla acum expusa in cunoscutul muzeu romanesc Expo Moto Bucovina al renumitului iubitor de motociclete retro, domnul Alexandru Scheul. Nici ca se putea un loc mai bun pentru distinsa doamna.

BMW K100
by
Gabi Nicolae
84

Un K100 construit cu cat mai putine piese cumparate din cataloage, fara sa tin cont de „curente” (cafe racer, scrambler, etc etc. Am facut-o pur si simplu cum am considerat ca este cel mai bine). Motocicleta a fost proiectata in AutoCad pana la cel mai mic detaliu, dupa care piesele debitate laser sau jet de apa. Totate piesele din aluminiu nu sunt vopsite, ci eloxate, pentru motive tehnice si estetice. Sudura este TIG integral. Sasiul este reconstruit incepand de dupa rezervor, pentru ca linia originala strica design-ul general. Are cateva solutii tehnice inovative in industrie. De ex, suspensia spate este un push-rod folosit in Formula 1, re-inventat. Farul este reversibil: se roteste la 180 de grade, intr-o parte fiind farul iar pe cealalata parte este un racing plate number. Fiind pasionat si de ceasuri, am integrat cateva elemente specifice: scaritele sunt gen „see through case” de la ceasuri. In sensul ca se vede mecanismul care este facut sandwich intre doua placute metalice, avand o distanta de 28 mm intre ele. Asa am reusit sa montez pompa de frana de spate paralela cu sasiul, intorcand sensul de apasare pe pedala de frana – se franeaza normal ,evident. De asemenea am folosit cateva piese de Boeing 707 – capacul de la rezervor, cateva uni ball-uri, cateva tije de dural. Electronica/electrica este Moto Gadget. Comenzile sunt Gilles Tooling – pompa de frana de fata este senzationala ca si feeling, btw. Inclusiv triplele sunt proiectate si fabricate de catre noi, de la zero. Sunt proiectate mentinand ciclistica de BMW, desi am folosit furca de Suzuki GSX-R. Discurile de frana fata sunt de Yamaha R1 – a fost nevoie sa proiectam si sa fabricam niste flanse adaptoare, pentru ca am tinut mortis sa folosesc rotile de K100. Mi-a facut mare placere sa construiesc aceasta motocicleta. Sper sa va placa;). Multumesc

Harley Davidson Sportster
by
Moisi Alex

Salutare! Proiectul a inceput odata cu achizitionarea primei motociclete, moment in care nici permis cat. A nu aveam. Fiind pasionat de modificari, masini, motoare, avand un spatiu si cateva resurse la indemana , am inceput usor usor sa desfac cate o piesa de pe motocicleta, uneori sa o inlocuiesc , alteori sa construiesc altceva dupa gustul meu . Imi doream foarte mult sa o transform in bobber, inspirandu-ma de pe instagram si pinterest, am dat startul modificarilor care s-au intamplat treptat pe parcusul a catorva luni. O sa incerc sa insir o parte din modificarile aduse mai importante.
Am revopsit motocicleta, aripi, rezervor, bascula, amortizoare fata spate, prima modificare facuta a fost evacuarea, apoi a urmat filtrul de aer care e piesa de rezistanta a motocicletei impreuna cu evacuarea, ghidon drag bar, far led, cauciucuri cu whitewall, semnale fata integrate in amortizoare, imi doream ceva diferit in locul unei genti de piele asa ca am construit dintr-un stingator propria geanta. Am mai construit cateva piese facute pe cnc, am relocat contactul, fisele, vitezometru. Majoritatea fotografiilor cu motorul pe luteti gasi si pe instagram: https://instagram.com/maverick1200s?igshid=17zxz97uo6wqm
Uploadez cateva fotografii si un video de prezentare prin care puteti vedea ceea ce am incercat sa descriu in cateva cuvinte. Multumesc !

Honda CX500
by
Adrian Ripa

Un prieten cumparase motocicleta sub forma de rat bike, o desfacuse pentru a modifica anumite elemente, si nu a mai avut posibilitatea sa o finalizeze.
Am preluat-o in bucati, ca proiect de timp liber, si planul initial a fost doar sa termin ce incepuse fostul proprietar, Pe masura ce lucram la ea au tot aparut idei (si probleme) noi, asa ca lucrarile au ajuns sa dureze aproape 2 ani.
Practic singurele elemente ramase neatinse sunt roata spate, motorul si rezervorul.
La un moment dat credeam ca e aproape finalizata, dar m-am decis ca are nevoie de furca USD. A fost o adevarata provocare, deoarece trebuia neaparat pastrata roata fata (cea spate este de 18”).
Instalatia electrica fusese modificata foarte rudimentar, si cu ocazia aceasta am adaugat si un vitezometru digital, cutie de sigurante moderna, repozitionat contactul…
Proiectul a fost incepul din dorinta de a avea ceva la care sa lucrez, din acest motiv am incercat sa fac cat mai multe lucrari eu insumi, pastrand un buget cat se poate de rezonabil. Parerea mea e ca rezultatul final este foarte reusit, dar desigur ca sunt subiectiv…

harley davidson hugger 100 anniversary
by
popa florin
4

salutari!!va prezit acest proiect unicat in Ro: este un HarleyDavidson hugger editia aniversara 2003 ( editia aniversara 100 de ani de harley) ;tematica proiectului este retro hot rod anii 50-60 in acelas timp pastranduse cat mai mult din forma originala; s-a schimbat partea frontala complet( furca) inlocuinduse cu una lata si mai inclinata cu cateva grade ,pt a fi posibila montarea unei roti late aceias dimensiune ca pe spate; ca ghidon se poate folosi mai multe stiluri optanduse pt Z bar si apehangers depinde de preferintele de moment a propretarului, s-au montat cauciucuri retro ,modificat suspensia spate ce-a mai josa posibila pt acest tip de motocicleta( burly10,5),stop si placuta laterala american stile; evacuari drag race slashcut; s-a aplicat o vopsea aerograf cu tematica gen ,,real flames ,, (pe partea superioara a aripilor si rezervorului bineinteles pastranduse si emblemele originale ff importante pt acest model aniversar)executate de un artist local din Piatra Neamt,seaua fiind deasemene lucrata de un binecunoscut artist in piele sa se integreze perfect in acest proiect,; riding bell si scaritele spate fiind confectionate din tuburi reale de cartuse de mare calibru din timpul razboiului mondial, atentia la detalii facand aceasta motocicleta una deosebita si bineinteles unicata

Yamaha Wildstar 1600
by
Stoica Dragos
48

Dragi camarazi pe doua roti , voi scrie o mica descriere pe scurt al acestui proiect pe care vreau sa vi-l prezint .
Totul a început odată cu dorinta de a-mi trai visul american in România ,drept urmare, am achiziționat o Yamaha Wildstar 1600 si m-am apucat de treaba .
Au urmat cateva luni bune de munca in atelier unde am fost nevoit sa trec printr-o serie de stări cum ar fi : entuziasm , bucurie dar și stări cum ar fi cele de supărare ,dezamăgire etc.
Cadrul a fost reconstruit parțial, modificand inclinatia si lungimea furcii , distanta dintre axe si lățimea basculei pe spate.
Majoritatea pieselor au fost custom, confecționate in atelier.
Odată cu finalizarea pe partea de mecanica a urmat pasul următor si anume vopsirea , unde m-am decis sa merg pe o nuanța de rosu candy .

Harley-Davidson
by
Vladimir Ene

Totul a pornit de la o discuție purtată în atelier cu unul dintre prieteni, în fața unei movile de piese vechi Harley-Davidson, care mi-a spus că ar fi ceva deosebit dacă aș reuși să fac din acele piese o motocicletă.
Fără să fac pariu, am avut ambiția să construiesc nu o motocicletă, ci una dintre cele mai frumoase motociclete reușite de mine până acum.
La final, mulți dintre cei care îmi cunosc proiectele, au spus că aceasta este cea mai frumoasă motocicletă de până acum.
Una dintre cele mai interesante părți ale construcției a fost instalarea suspensiei de spate cu pernă de aer.
Compresorul instalației trebuia mascat undeva, pentru că este o piesă total atipică pentru o motocicletă și singurul loc (și cel mai bine mascat), a fost cutia de scule amplasată lateral, în care l-am instalat.
O altă operațiune delicată a fost îngustarea rezervorului de benzină, fanta originală dintre cele două părți componente fiind prea mare pentru ceea ce îmi propusesem, mai ales pentru că nu urma să fie acoperită cu o consolă centrală, așa cum este pe toate motocicletele H-D de serie.
În fine, un alt detaliu interesant a fost adaptarea stopului spate de la camioneta mea Ford din 1934, pe aripa spate modificată în acest scop.

Construcția motocicletei a durat patru luni, costul pieselor fiind de 25.000 euro + TVA.

Piese folosite – majoritatea reperelor au fost luate de la motociclete vechi Harley-Davidson din colecția mea sau chiar de la un Ford din 1934, completate cu repere noi cumpărate de la câțiva producători, cea mai importantă fiind suspensia de spate cu pernă de aer.

– cadru Harley-Davidson Softail, an 2004
– motor Rev Tech de 1640 cmc, an 2006
– rezervor benzină H-D îngustat
– aripă față H-D Knucklehead an 1948 îngustată
– aripă spate H-D îngustată
– roți Custom Chrome
– furcă față H-D Softail modificată cu piese de la H-D Electra Glide
– suspensie spate pe pernă de aer Air Ride modificată
– stop spate Ford 1934
– șa H-D Knucklehead an 1948 îngustată
– ghidon, comenzi, bord Custom Chrome

Harley-Davidson
by
Vladimir Ene

Mă numesc Vladimir Ene, sunt arhitect, cunoscut în lumea moto ca “Vova” și iubesc motocicletele, le modific și le construiesc mult înainte de a avea voie să le conduc.
După 30 de ani de încercări reușite sau proiecte ratate, a apărut provocarea vieții mele.
Am fost contactat de cei de la Castel Film, care doreau să construiască două motociclete identice, replici ale modelului Knucklehead, construit de Harley-Davidson în 1936.
Cele două motociclete urmau să fie folosite la realizarea seriei “Harley and the Davidsons”, film produs de canalul Discovery și turnat în România.
Motocicletele produse în 1936 mai sunt foarte puține, una complet restaurată costă peste 100.000 $ și este imposibil să existe două identice.
Acesta a fost motivul pentru care producătorii au fost nevoiți să comande construcția a două motociclete undeva în lume.
Majoritatea pieselor componente ale unei astfel de motociclete nu se mai găsesc, ele trebuie produse artizanal sau realizate prin modificarea unor repere asemănătoare, dar condiția impusă de Discovery Channel a fost ca motocicletele să fie vizual replica fidelă ale celor din 1936, care pot fi văzute în fotografii sau în foarte puține muzee din lume.
Majoritatea motocicletelor utilizate în film au fost produse de o firmă specializată din Africa de Sud, care au refuzat să construiască cele două motociclete speciale, indiferent de costuri.
Am acceptat condițiile impuse de contract, chiar dacă termenul de finalizare era extrem de scurt și penalitățile în cazul întârzierii predării celor două motociclete erau exorbitante.
Mai precis, motocicletele trebuiau terminate în 47 de zile (inclusiv aprovizionarea cu piese) iar ziua de întârziere era sancționată cu 200.000 euro. Fiecare zi !
Toți prietenii au încercat să mă consoleze prevăzând viitorul meu faliment, cei din familie au început să plângă și nimeni nu a crezut că voi termina cele două motociclete.
Cu toate astea, câțiva prieteni m-au ajutat necondiționat și, cu ajutorul lor, cele două motociclete au fost livrate în ziua prevazută de contract.
Construcția celor două motociclete a început pe 3 martie și s-a terminat pe 21 aprilie, costul pieselor fiind de 28.000 euro + TVA pentru fiecare motocicletă.
La filmări a fost folosită doar una dintre cele două motociclete și, prin contract, ea a rămas la București, în colecția mea, cea de-a doua fiind expusă în muzeul Discovery, din SUA.

Piese folosite – achiziționate de la mai mulți producători sau de pe Ebay (cu condiția să fie câte două identice) și absolut toate modificate, ca să se potriveasca și să semene cu piesele din fotografiile existente.

– cadru Softail – VG Frames
– motor S&S de 1550 cmc, replică a celui de 1200 cmc utilizat de H-D între 1936-1947
– rezervor benzină și aripi față/spate – Custom Chrome
– roți – W&W Cycles
– furcă față springer – W&W Cycles
– rezervor ulei – MSH
– cutie viteze – Rev Tech
– ghidon – Pit Master
– pedalier frână, contact general – MSH
– instalația electrică – producție proprie
– stop frână – W&W Cycles
– far și amortizor direcție – MSH
– toate șuruburile au fost fabricate, fiind în inch, cu filete diferite

Probleme întâlnite
– cadrul a fost frezat, ca să intre motorul;
– motorul a fost decomprimat, ca să poată fi pornit la pedală, neavând pornire electrică. La motoarele moderne, raportul de compresie este mai mare (în cazul nostru 9,5:1) și a fost adus la 6,5:1.
– galeria de admisie a fost modificată, ca să încapă motorul în cadru;
– aprinderea instalată era electronică și trebuia să pară că este cea veche, cu bobină. Corpul a fost ascuns între motor și cutia de viteze iar cablul a fost trecut printr-o bobină falsă construită din două cutii de gaz de brichetă Zippo.
– ambreiajul a fost trecut la picior;
– schimbătorul de viteze este la mână, fiind dus sus, la rezervor.