INCEPUTURILE
Ideea proiectului a aparut in urma cu multi ani, pe cand eram proaspat posesor de permis categoria A. Pe atunci insa, nu cunosteam tainele acestei meserii si practic imi eram imposibil sa realizez un asemenea proiect de unul singur.
Intre timp am ajuns sa lucrez in domeniu, sa particip la curse moto viteza si sa asigur partea de race support pentru alti piloti. Ajunsesem in punctul in care dispuneam de spatiul si uneltele necesare pentru a incepe un proiect.
Cativa ani mai tarziu, in 2016, am facut urmatorul pas si am cumparat motocicleta de baza, aceasta Honda Cb SevenFifty din 1997 la care urma sa lucrez printre picaturi, dupa program, cand se elibera garajul si aveam spatiul si starea, necesare sa creez.
Honda aduce prin modelul CB750 sevenfifty numeroase inovatii in domeniu, fiind practic primul superbike. Aceasta marcheaza inceputul unei noi ere a motocicletelor de curse.
Din cauza liniei generale sportive create de producator, regasita in designul fluid al rezervorului si forma cardrului spate, modificarile ce urmau a fi aduse s-au dovedit a fi o adevarata provocare pentru a regasi ADN-ul unui cafe racer autentic in proiect.
DETALII PROIECT
Primul pas a fost scurtarea cadrului de codita fara a afecta structura de rezistenta.
Urmatoarea schimbare majora a fost inlocuirea suspensiei fata cu o furca USD (upsidedown).
Jug-ul superior provine de pe un Kawasaki Zx10 2016, etrierii de frana Tokico cu prindere radiala Kawasaki Zx10 2012, iar semighidoanele Vortex de curse au fost menite sa intregeasca aspectul sportiv al motocicletei. Practic toata fata este de Kawasaki.
Pompa de frana este una radiala. Procedeul acestui swap a fost destul de complicat pentru a respecta geometria motocicletei.
In continuare vom enumera o parte din componentele care au fost modificate sau construite de la zero si alte detalii de constructie:
– prinderi la far custom, jug-ul inferior pentru opritorii de ghidon, jug-ul superior pentru a integra butonul de Crank engine, galerie evacuare custom, evacuare finala custom pozitionata sub motor cu (4-2-2), suport de baterie integrat in bascula, air box dublu custom urmat de doua filtre de aer K&n, undertail construit de la zero astfel incat sa permita pozitionarea instalatiei electrice sub sa, suporti pentru semnalizari spate, cricul central a fost eliminat iar pe cel lateral a a fost modificat(dupa inlocuirea suspensiei fata care este cu 40mm mai scurta decat cea originala, scaritele provin de pe un Suzuki GSX-R 1100, pedala de schimbator fiind montata direct pe axul selectorului, inlocuirea rezervoarelor pentru lichidul de frana cu un tuburi transparente pentru un design minimalist, conductele de frana originale au fost inlocuite cu unele racing cu insertie metalica.
– constructia coditei a avut ca cerinte de design acoperirea partii finale a cadrului astfel incat sa se obtina o linie paralela cu solul (un must have); Tabla de 1.5mm folosita in crearea modelului ne-a permis realizarea unui „buzunar” regasit in partea finala.
– saua a fost realizata pe comanda cu sistem de prindere care permite detasarea ei cu cheia originala a motocicletei, pentru a accesa spatiul de depozitare
– instalatia electrica a fost modificata pentru a muta o parte din comenzile de pe semi-ghidoane sub undertail unde exista 3 switch-uri cu urmatoarele functii: Kill Switch – Low beam – High Beam astfel incat semi-ghidoanle sa fie cat mai clean; a ramas un singur bloc de comenzi minimalist pe ghidon pentru semanlizare si claxon; contactul cu cheia au fost mutate pe partea dreapta a motocicletei
– anvelopele alese sunt destinate competitiilor sportive pe ploaie pentru completa look-ul Racing al proiectului.
Dupa toata povestea de mai sus, motocicleta a fost demontata piesa cu piesa. Cadrul, bascula, rotile, jugurile, scaritele au fost sablate si vopsite electrostatic. Motorul a fost desfacut, piesele din interior fiind verificate si schimbate in caz de nevoie. La final acesta a fost vopsit si inchis. Toate elementele de prindere (suruburi, piulite, saibe) au fost zincate.
Long story short, motocicleta a fost asamblata cu precizie si atentie la detalii. Tema de culori aleasa e in ton cu aspectul de „racing”.
Ca amprenta personala, am adaugat pe codita numarul de concurs „111”, primul numar cu care am concurat si care acum reprezinta numele custom shop-ului pe care il detin.
Ar mai fi multe de povestit despre motocicleta si modificarile pe care le-am adus.
Va astept comentariile si va invit la garaj unde momentan se deruleaza proiecte asemanatoare pentru alti clienti dornici sa aiba un Cafe Racer.
Numai de bine ????
PS. Find a better looking Cb Sevenfifrty Cafe racer meanwhile ????
7 Comments
The best! ????
Felicitări, Florin!
Succes! Frumos proiectul!
Superb!
Multa munca , pentru un proiect de suflet al lui Florin!
Vezi ca ai o spita stramba
Succes bufule!!! Suntem cu tine!!! Floricique