Mă numesc Vladimir Ene, sunt arhitect, cunoscut în lumea moto ca “Vova” și iubesc motocicletele, le modific și le construiesc mult înainte de a avea voie să le conduc.
După 30 de ani de încercări reușite sau proiecte ratate, a apărut provocarea vieții mele.
Am fost contactat de cei de la Castel Film, care doreau să construiască două motociclete identice, replici ale modelului Knucklehead, construit de Harley-Davidson în 1936.
Cele două motociclete urmau să fie folosite la realizarea seriei “Harley and the Davidsons”, film produs de canalul Discovery și turnat în România.
Motocicletele produse în 1936 mai sunt foarte puține, una complet restaurată costă peste 100.000 $ și este imposibil să existe două identice.
Acesta a fost motivul pentru care producătorii au fost nevoiți să comande construcția a două motociclete undeva în lume.
Majoritatea pieselor componente ale unei astfel de motociclete nu se mai găsesc, ele trebuie produse artizanal sau realizate prin modificarea unor repere asemănătoare, dar condiția impusă de Discovery Channel a fost ca motocicletele să fie vizual replica fidelă ale celor din 1936, care pot fi văzute în fotografii sau în foarte puține muzee din lume.
Majoritatea motocicletelor utilizate în film au fost produse de o firmă specializată din Africa de Sud, care au refuzat să construiască cele două motociclete speciale, indiferent de costuri.
Am acceptat condițiile impuse de contract, chiar dacă termenul de finalizare era extrem de scurt și penalitățile în cazul întârzierii predării celor două motociclete erau exorbitante.
Mai precis, motocicletele trebuiau terminate în 47 de zile (inclusiv aprovizionarea cu piese) iar ziua de întârziere era sancționată cu 200.000 euro. Fiecare zi !
Toți prietenii au încercat să mă consoleze prevăzând viitorul meu faliment, cei din familie au început să plângă și nimeni nu a crezut că voi termina cele două motociclete.
Cu toate astea, câțiva prieteni m-au ajutat necondiționat și, cu ajutorul lor, cele două motociclete au fost livrate în ziua prevazută de contract.
Construcția celor două motociclete a început pe 3 martie și s-a terminat pe 21 aprilie, costul pieselor fiind de 28.000 euro + TVA pentru fiecare motocicletă.
La filmări a fost folosită doar una dintre cele două motociclete și, prin contract, ea a rămas la București, în colecția mea, cea de-a doua fiind expusă în muzeul Discovery, din SUA.
Piese folosite – achiziționate de la mai mulți producători sau de pe Ebay (cu condiția să fie câte două identice) și absolut toate modificate, ca să se potriveasca și să semene cu piesele din fotografiile existente.
– cadru Softail – VG Frames
– motor S&S de 1550 cmc, replică a celui de 1200 cmc utilizat de H-D între 1936-1947
– rezervor benzină și aripi față/spate – Custom Chrome
– roți – W&W Cycles
– furcă față springer – W&W Cycles
– rezervor ulei – MSH
– cutie viteze – Rev Tech
– ghidon – Pit Master
– pedalier frână, contact general – MSH
– instalația electrică – producție proprie
– stop frână – W&W Cycles
– far și amortizor direcție – MSH
– toate șuruburile au fost fabricate, fiind în inch, cu filete diferite
Probleme întâlnite
– cadrul a fost frezat, ca să intre motorul;
– motorul a fost decomprimat, ca să poată fi pornit la pedală, neavând pornire electrică. La motoarele moderne, raportul de compresie este mai mare (în cazul nostru 9,5:1) și a fost adus la 6,5:1.
– galeria de admisie a fost modificată, ca să încapă motorul în cadru;
– aprinderea instalată era electronică și trebuia să pară că este cea veche, cu bobină. Corpul a fost ascuns între motor și cutia de viteze iar cablul a fost trecut printr-o bobină falsă construită din două cutii de gaz de brichetă Zippo.
– ambreiajul a fost trecut la picior;
– schimbătorul de viteze este la mână, fiind dus sus, la rezervor.